Over vijf dagen begint het wereldkampioenschap schaken, een match tussen de Noorse regerend kampioen Magnus Carlsen en de Russische uitdager Ian Nepomniachtchi.
De match bestaat uit 14 wedstrijden (2 meer dan de vorige WK-matches) en wordt gespeeld in Dubai tussen 24 november en 16 december 2021. Wij blikken kort vooruit aan de hand van de twee spelers, te beginnen met de titelverdediger.
De Kampioen: Magnus Carlsen
In 2013 veroverde de Noor op 22-jarige leeftijd de wereldtitel en daarna verdedigde hij zijn titel drie keer met succes. Hij voert de ratinglijst al elf jaar aan en heeft met een piekrating van 2882 het record in handen voor de hoogste rating ooit. Ook is hij met klassiek schaak recordhouder in een ander opzicht: tussen juli 2018 en oktober 2020 verloor hij geen partij. Hij speelde maar liefst 125 partijen, waarbij hij er 42 won en 83 gelijkspeelde.

Magnus Carlsen – Foto van FIDE
De uitdager: Ian Nepomniachtchi
De Russische nummer 5 van de wereld ‘Nepo’ won het kandidatentoernooi in Sint Petersburg en daarmee het recht om de wereldkampioen uit te dagen. Hij is een erg lastige tegenstander voor Carlsen: hij is de enige topspeler met een positieve score (in klassiek schaak) tegen de titelverdediger. Daarnaast wist hij in de jeugd verschillende malen toptoernooien te winnen in plaats van zijn rivaal. Dit maakt hem een gevaarlijke uitdager.

Ian Nepomniachtchi – Foto van FIDE
Favoriet
Verschillende kenners schatten in dat het een erg spannende match wordt, waar ze de huidige kampioen net iets meer kans toedichten dan de uitdager. Meer informatie over de match vind je op: https://fideworldchampionship.com/.