Dat Willy Hendriks een originele en tegendraadse denker is weten we sinds zijn bekroonde boek Move First, Think Later (New In Chess, 2012). In On the Origin of Good Moves (New In Chess, 2020) onderzoekt de Nederlandse IM en trainer met zijn kritisch-filosofische blik de schaakgeschiedenis. Hendriks laat zien dat de gevestigde oordelen vaak gebaseerd zijn op slechts een beperkt aantal overbekende fragmenten, waardoor een te beperkt en gefragmenteerd beeld ontstaat. Humor maakt zijn betoog (36 hoofdstukken en ruim 400 bladzijden!) heel prettig leesbaar. Wanneer we pas twee hoofdstukken hebben gehad die gewijd zijn aan Greco concludeert Hendriks ironisch dat we nu (analoog aan de filosofie na Plato) toe zijn aan de voetnoten in de schaakgeschiedenis!
Woensdag 17 februari kunt u van 20.00-21.00 uur via het twitch kanaal van de schaakbond een gratis webinar volgen waarin Willy Hendriks aan de hand van opgaven en fragmenten de vraag beantwoordt of in onze schaakgeschiedenis sprake is van een revolutie of van een evolutie?
Wanneer u live meekijkt dan kunt u via de chat ook zelf vragen stellen die Willy in samenspraak met IM Stefan Kuipers zal beantwoorden. Later terugkijken kan natuurlijk ook. Mocht u na het zien van de uitzending geïnteresseerd zijn in On the Origin of Good Moves Voor KNSB-leden is er een speciale aanbieding: iedereen die het papieren boek besteld krijgt er gratis de digitale editie bij (voor op je telefoon, iPad of PC). Deze actie geldt alleen in de maand februari. Stuur een e-mail aan bondsbureau@schaakbond.nl met uw naam en lidmaatschapsnummer.