Het NK FGH Online is gespeeld met 108 super getalenteerde jonge schakers en schaaksters. Ze waren in drie leeftijdscategorieen verdeeld: F t/m 9 jaar (48 deelnemers), G t/m 8 jaar (34 deelnemers) en H t/m 7 jaar (26 deelnemers). 
Alle spelers streden over 7 ronden om de titels jeugd algemeen en meisjes per categorie. Er werd op het platform van Tornelo gespeeld. Dat is een heel mooi platform gebleken voor dit soort jeugdschaakkampioenschappen. De wedstrijdleiding kan met de kinderen praten en ze kunnen hen zien in een zoom meeting. 
Vraagje als “Mag ik even naar de wc?”, kwam dan ook veelvuldig voor. De klok wordt dan even stilgezet. Ook was er soms even een vraag over de techniek. 
Tussen de ronden zat ook minimaal een kwartier. Dat geeft rust om weer voor de volgende partij op te laden. Een speler heeft ook nog gezwommen tussen de ronden door. Dat kostte hem wel 2 verliespunten. Hij was daarna wel weer scherp!
Vanaf 13.30 uur heeft GM Jan Werle enkele ochtendpartijen besproken in de live Twitch uitzending van de schaakbond. Hij deed dat met zo eenvoudig mogelijk taalgebruik, zodat iedereen het goed kon volgen. IM Stefan Kuipers assisteerde hem daarbij. Stefan becomentarieert normaal ook Grootmeester partijen en was er ook bij tijdens Tata Steel Chess en het Kandidatentoernooi met Anish Giri. 
Nu dus waren ze speciaal voor de jongste talenten beschikbaar, hulde daarvoor!
Kijk hier de Twitch uitzending terug met deskundig commentaar van GM Jan Werle en IM Stefan Kuipers.
De nieuwe Kampioenen zijn:
F: Noah Ritzerveld, Ruth van Duuren
G: Hrdya Dinanath, Niranjana Ganehram
H: Raghav Pathak, Melody Zhang

overzicht van de deelnemers in de Zoom meeting
F groep
In de F groep was ronde 6 waarschijnlijk de meest beslissende. Noah Ritzerveld en Akshaj Katpatal gingen aan kop met 4,5 uit 5. Freek Thijssen won echter hier van Akshaj en Noah Ritzerveld van Boyd Leenen. Daarmee kwam Noah alleen aan de leiding en pakte in de slotronde via winst op Simon Rudolph (G Kampioen in 2020) de titel. 
Bij de meisjes gingen er vier aan de leiding in de voorlaatste ronde met: Sarah Barbier (H Kampioene 2019), Lisa Deij (G Kampioene 2020), Ruth van Duuren en Anumitra Elangikumaran allemaal met 3 uit 6. Sarah verloor van Lisa, maar Ruth en Anumitra wonnen beiden. Omdat ze elkaar niet tegen zijn gekomen, bepalen de weerstandspunten de volgorde. Die van Ruth bleken het beste. Daarna Anumitra en daarna Lisa. Ruth dus de kampioene, gefeliciteerd!
Eindstand Groep F (t/m 9 jaar), jeugd algemeen
1. Noah Ritzerveld (Wassenaar), 6,5 uit 7
2. Freek Thijssen (Son en Breugel), 6 uit 7
3. Akshaj Katpatal (Lelystad), 5,5 uit 7
4. Simon Rudolph (Leipzig), 5 uit 7, wp 32,5
5. Ceder Koppelaar (Dieren), 5 uit 7, wp 31,5
Eindstand Groep F (t/m 9 jaar), meisjes
1. Ruth van Duuren (Barneveld), 4 uit 7, wp 24,5
2. Anumitra Elangikumaran (Eindhoven), 4 uit 7, wp 24
3. Lisa Deij (Best), 4 uit 7, wp 22
G groep
In de G groep was Hrdya Dinanath de grote favoriet. Hij won dan ook alles en pakte de titel met 7 uit 7. Gefeliciteerd. Hij werd op 10 juni ook al Scholierenkampioen van Nederland, algemeen (inclusief kinderen uit groep 8) wel te verstaan.
Roan Lenting pakte de 2e plek met 5,5 uit 7. Dat ondanks dat hij in ronde twee onbedoeld een remise aanbod had geaccepteerd in gewonnen stelling. Derde op weerstandspunten is Alexander Regterschot geeindigd met de meeste weerstandspunten van een groepje met 5 uit 7.
Bij de meisjes pakte Niranjana Ganehram de titel. Zij had evenveel punten als Ayleanna Jermin maar veel meer weerstandspunten. Yuna Spoek werd derde met de meeste weerstandspunten van ene groepje. Proficiat!
Eindstand Groep G (t/m 8 jaar), jeugd algemeen
1. Hrdya Dinannath (Den Bosch), 7 uit 7
2. Roan Lenting (Eindhoven), 5,5 uit 7
3. Alexander Regterschot (Aerdenhout), 5 uit 7, wp 31
4. Alex Ho (Amstelveen), 5 uit 7, wp 30,5
5. Alexi Georgopoulos-Karbouniaris (Utrecht), 5 uit 7, wp 29
Eindstand Groep G (t/m 8 jaar), meisjes
1. Niranjana Ganehram (Eindhoven), 3 uit 7, wp 29
2. Ayleanna  Jermin (Zoetermeer), 3 uit 7, wp 22,5
3. Yuna Spoek (Gouda), 2 uit 7, wp 24,5

H groep
In de H groep won Raghav Pathak al in ronde 2 van de kampioen van vorig jaar Oliver Chiu. Hij ging door met winnen en na ronde 6 bleek hij al kampioen te zijn, gefeliciteerd! Hij had namelijk in ronde 4 al gewonnen van de nummer 2 Casper Moeri en dat betekende dat hij zelfs bij gelijke stand de winnaar zou zijn geweest. Raghav won echter ook de slotpartij en pakte met 7 uit 7 de titel.
Casper Moeri kwam nog op 6 uit 7 en werd tweede. Cinar Ergincan pakte de derde plaats met 5 uit 7 en de meeste weerstandspunten van een trio. 
Bij de meisjes was het vanaf de start duidelijk dat Melody Zhang ook voor de algemene titel meestreed. Ze kwam tot 5 uit 7 en een vijfde plaats. Ze was daarmee wel het beste meisje en pakte de meisjes titel. Hoyoung Ryu bleef daar maar 1 punt achter met 4 uit 7 en werd tweede meisje. Julia Litvinenko werd derde met 2,5 uit 7.
Eindstand Groep H (t/m 7 jaar), jeugd algemeen
1. Raghav Pathak (Amsterdam), 7 uit 7
2. Casper Moeri (Leiden), 6 uit 7
3. Cinar Ergincan (Leiden), 5 uit 7, wp 32
4. Akul Gupta (Maastricht), 5 uit 7, wp 31
5. Melody Zhang (Eindhoven), 5 uit 7, wp 25
Eindstand Groep H (t/m 7 jaar), meisjes
1. Melody Zhang (Eindhoven), 5 uit 7
2. Hoyuong Ryu (Capelle aan den IJssel), 4 uit 7
3. Julia Litvinenko (Landgraaf), 2,5 uit 7
Zie hier alle eindstanden op Tornelo.
We danken het geweldige wedstrijdleidersteam voor hun inzet vanaf 9.00 uur vanochtend, bestaande uit: Angelique Osinga, Andre van der Graaf, Max Kanbier, Jarno Witkamp, Vadim van Kuijk, Andre van Kuijk, Samuel Cohn en Hans van den Beukel. 
Verder danken we iedereen die deze mooie ervaing voor de kinderen hebben mee helpen tot stand te brengen. Komende week zijn er alleen nog de finales van het NK 345 (middenbouw individueel en teams basisonderwijs).
We hopen iedereen verder weer vanaf augustus fysiek te kunnen zien bij een van de vele jeugdschaakevenementen die dan weer gaan starten. Het NK ABC is het eerste fysieke toernooi dat eraan komt van 1 tot en met 7 augustus in Almelo.
Alvast veel schaakplezier allemaal,
Met vriendelijke groet,
namens de KNSB
Eric van Breugel.