Op deze mooie zaterdag 20 juni zouden we in het fraaie Maastricht zijn voor de Nationale Pupillendag. Dat werd het niet, maar wel een heel leuk online alternatief met het NK FGH Online.
Alle 120 geplaatste spelers voor de Nationale Pupillendag zijn uitgenodigd voor het NK FGH Online. Vandaag stonden uiteindelijk 102 van deze 120 kinderen aan de start. 
Er werden in alle drie de leeftijdsgroepen t/m 7 jaar (H), t/m 8 jaar (G) en t/m 9 jaar (F) 7 ronden Zwitsers gespeeld. Speeltempo was 5 minuten per pesoon plus 5 seconden per zet. Dat lijkt heel snel, maar valt voor deze groep erg mee. Een ronde duurt ca. 20 minuten en alleen de H groep was net iets sneller met hun partijen.
De wedstrijden werden live verslagen op Twitch.tv/schaakbond in een 2,5 uur durende uitzending.
Er waren leuke gasten met Joyce van der Meijden (auteur van de reeks van Simon de Schaker), Zhaoqin Peng (Internationaal Grootmeester en schaaktrainster) en niemand minder dan Nick Schilder (Ambassadeur van de schaakbond). Internationaal Meester Stefan Kuijpers voerde de regie en gaf deskundig commentaar erbij.
Joyce opende als gast met de promotie van haar derde boek in de reeks van Simon de Schaker. Een leuke aanrader voor kinderen. Haar kinderen schaken ook, maar lang niet zo goed als de deelnemers aan het NK FGH Online.

Peng was goed op dreef met: “g5, niet zo goed, pionnen zijn er voor de verdediging van de koning ” of over toren tegen toren eindspel: “Blijf uit de buurt van je koning met je toren.”

Peng geeft deskundig commentaar 
Nick vertelde een leuk verhaal hoe hij als jonge jongen met een schaakbord onder zijn arm op zoek ging naar iemand die hem schaken kon leren. Inmiddels is hij een zeer gewaardeerde schaker. Hij vond het niveau van de partijen ook behoorlijk goed.
Kijk de uitzending terug.
In groep H was het uiteindelijk de 6-jarige Oliver Chui uit Haren GN, die met een score van 6 uit 7 de titel pakte. Gefeliciteerd. Hij werd ook in de uitzending gefeliciteerd door Nick. Daria Rudolph uit Aalsmeer won bij de meisjes met een score van 5 uit 7. Tweede werd Casper Moeri (Leiden) en derde Cedric Verwer (Delft). Bij de meisjes ​werd Niranjana Ganeshram (Eindhoven) tweede en Melody Zhang (Eindhoven) derde.
Zie hier de hele eindstand groep H.

Oliver Chui wordt geinterviewd op Twitch
Bij groep G was het bijzonder spannend. Uiteindelijk bleek Simon Rudolph (Aalsmeer) en broer van Daria, de sterkste. Hij scoorde 6 uit 7 net als Amir Tetova (Hendrik-Ido-Ambacht) maar met een betere SB score. Derde werd Akshay Katpatal (Lelystad).
Bij de meisjes bleek tot haar verrassing Lisa Deij (Best) met 3,5 uit 7 de sterkste van het veld. Tweede werd Sarah Barbier (Voorburg) en gedeeld derde Joella van der Swaluw (Zoetermeer). Catootje Smets (Haarlem) haalde evenveel punten maar is een F meisje.
ZIe de hele eindstand groep G.
In de F groep pakten de twee ratingfavorieten ook de titels. Wouter Terlouw (Soest) en Luna Huang (Eindhoven) werden 1 en 2 algemeen. Luna dus ook meisjes kampioene. Parsa Mohebbinezhad (capelle aan de IJssel) werd derde. Hij won van 1 en 2 maar kreeg zelf pech in de slotronde; Bij de meisjes F werd Emma Barbier (Voorburg) tweede en Imara Hardeman  (Groningen) derde.
Zie hier de hele eindstand groep F.
Alle wedstrijden werden gespeeld op de Schaakmatties club van de schaakbond op het platform van Chesskid.