Van harte welkom bij het NJSK Almelo 2021. Het is voor het eerst dat het NJSK in Overijssel gespeeld wordt, dus het is voor ons als organisatie een hele eer om dit te mogen organiseren. In de afgelopen 1,5 jaar heeft al wel twee keer het NJSK Online plaatsgevonden; dat was een groot succes en een prima alternatief in deze vreemde tijden.
Gelukkig is het NJSK het eerste on-the-board-jeugdtoernooi dat weer plaats mag vinden en daar zijn we heel blij mee. We horen toch diverse geluiden dat het online schaken geen vervanging is voor het echte schaken, maar wel een prima toevoeging.
We maken even een rondje langs de velden in alle groepen:
   
 In Jeugd A wordt de top 3 gevormd door FM Onno Elgersma (2298), Tim Grutter (2253) en FM Jonas Hilwerda (2209). Opvallend is dat Onno weliswaar in Aalsmeer woont, maar geboren is in Almelo! De ratings liggen hier dus dicht bij elkaar, maar het toernooi zelf moet bepalen wie er Nederlands Jeugdkampioen wordt. Ook nieuw is dat de winnaar van de A-jeugd zich plaatst voor de voorronde van het Deloitte NK Schaken in oktober dit jaar. Verder doen er ook drie meisjes mee, te weten Machteld van Foreest (2161), online wereldkampioene Eline Roebers (2066) en Kiri Arnold.
     
De categorieën Meisjes A en B zijn dit jaar samengevoegd. De top hier bestaat uit Katharina Ricken (2030), Cato de Zoeten (1881) en Manasvita Basa (1711). Katharina heeft een tijdje problemen gehad met het aanvragen van de Nederlandse bevoegdheid om te mogen spelen bij de KNSB, maar gelukkig is dat op tijd gelukt. Ze zal concurrentie krijgen van Cato, die vorige jaren de hoogst geplaatste speelster was. Manasvita is de derde speelster in de lijst, maar is nog maar een B-speelster!
     
Jeugd B ziet er dit jaar door veel afzeggingen anders uit dan normaal. Khoi Pham (2128) staat qua rating een stuk hoger dan de nummers 2 en 3, te weten Leandro Slagboom (1996) en Dylan Achuthan (1888). SBO-speler Wahe Boghossian (1882) is vierde geplaatst, hij is een van de weinige SBO’ers die deelnemen aan het NJSK.
     
Jeugd C is dit jaar spannender dan ooit, want de nummers 1 en 2 op rating zijn dit jaar op papier even sterk! Dit zijn Arthur de Winter (2000) en Roger Labruyère (2000). Dana Verheij (1941) maakt de top 3 af en is tevens het enige meisje dat deelneemt aan de Jeugd C. Bijzonder is de deelname van Akshaj Katpatal (1650), want hij is nog maar 9 jaar en daarmee de jongste deelnemer van het toernooi! Hij is dus nog maar een E-speler, maar doet al mee bij de C.
     
Last but not least: Meisjes C. Hierin is de regionale deelneemster Lauri Maris (1772) de hoogst geplaatste. Ze laat een flink ratinggat achter haar op volgers Elysia Feng (1473) en Isafara Gergin (1396). Op het laatst is SBO-speelster Alma Visser (900) nog toegevoegd, na uitvallen van een andere deelneemster. Meisjes C belooft afgaand op eerdere edities een spectaculaire groep te worden, want iedereen is hier gewaagd aan elkaar!
Dit jaar zal het NJSK nog niet helemaal zoals vanouds zijn, want we hebben helaas nog steeds te maken met de COVID-maatregelen. Als organisatie hebben we zelf ook voorzieningen aangeschaft, zoals desinfectiemateriaal, mondkapjes en zelftesten, om het voor iedereen zo veilig mogelijk te maken. Ook de 1,5 meter afstand zal centraal staan tijdens deze editie, maar we zijn ervan overtuigd dat wanneer we ons beste beentje voortzetten het een geweldige editie gaat worden!
We wensen alle deelnemers een fijn verblijf in Almelo, veel succes tijdens het toernooi, maar vooral veel schaakplezier toe.
Namens de organisatie,
Yannic Husers
Toernooidirecteur